Celiakia - leczenieJest to choroba która objawia się nie tolerancją glutenu porzez nasz organizm. Chory na celiakię jeśli zje jakiś produkt zawierający gluten to dochodzi u niego do zapalenia jelita cienkiego. To z kolei prowadzi do zaniku kosmków które pokrywają jelito cienkie. Ich podstawowym zdaniem jest zwiększenie powierzchni wchałaniania cennych składników odżywczych. Jeśli jest powtarzające się zapalenie to kosmki znikają a błona śluzowa zostaje uszkodzona.

Takie jelito nie wchłania lub robi to tylko w małym zakresie takich substancji jak biała czy tłuszcze. Przyczyny tej choroby są dość złożone, często choroba ta występuje rodzinnie. Chory musi zmienić całkowicie swoje życie po rozpoznaniu tej choroby. Odpowiednia kuracja jest w stanie doprowadzić do bardzo dużej poprawy. Wszystko zależy od przestrzegania zaleceń dietetycznych. W obecnych czasach zakupienie pieczywa czy mąki bez glutenu nie jest już problemem. Produkty te mają na opakowaniu przekreślony kłos. Choremu mogą zaszkodzić nawet niewielkie ilości gluitenu. Jeśli wyeliminujemy z diety pszenice to musimy urozmaicić dietę innymi produktami by dostarczać odpowiednia ilość włókien roślinnych. Dobre efekty przynosi już po kilku dniach przestrzeganie diety. Z czasem wyniki badan normują się. Osoby chore muszą też zadbać o odpowiednia higienę przyrządzania posiłków. Chodzi tu przede wszystkim o to by żywność nie miała kontaktu z innymi produktami które mają w swym składzie gluten. Chory powinien też co 2 – 3 lata poddawać się kontroli.