Wiele się ostatnio mówi o diecie bezglutenowej, niektórzy twierdzą że to fanaberia, inni są święcie przekonani o jej zdrowotnych i odchudzających właściwościach.

Niektórych skłania ku takiej diecie nie tolerancja glutenu i celiakia. Osoby takie po zjedzeniu produktów zawierających gluten cierpią i to nie tylko na dolegliwości trawienne. Chorych jest też nie mało, a dodatkowo trzeba wspomnieć że wielu z nich nie wie że choruje. U nich gluten, po dostaniu się do jelit wywołuje stan zapalny, to z kolei doprowadza do niszczenia kosmyków jelitowych które są odpowiedzialne za wchłanianie pokarmów. W ten sposób do naszego organizmu nie dostają się substancje odżywcze w wystarczającej ilości. Jest to bardzo niebezpieczne bo może doprowadzić do wielu schorzeń. Najgorsze jest że wyeliminowanie produktów zawierających gluten wcale nie jest proste. Gluten to białko roślinne znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Dlatego przy nietolerancji trzeba zapomnieć nawet o zwykłym chlebie. Ratunkiem są produkty nie zawierające glutenu, których jest na rynku coraz więcej. Produkowane są specjalne makarony czy nawet ciastka. Dlatego osoby z tą chorobą nie są do końca bezradne. Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą, sojową czy ryżową. Dość popularna i smaczna jest gryczana lub z amarantusa.