tranTran to tłuszcz otrzymywany z wątroby świeżo złowionego dorsza atlantyckiego.

Ale nie jest to zasada gdyż mona go pozyskiwać z innych gatunków ryb, na przykład dawniej z wieloryba. Jego lecznicze właściwości znane są już od wieków. W poprzednim wieku tran był podawany dzieciom w szkołach jako suplement uzupełniający witaminy w diecie. Niestety nie jest on zbyt smaczny, pachnie tez nie za specjalnie. Spowodowało to ze został on porzucony na dziesiątki lat, aż do czasu obecnego gdy przezywa on swój prawdziwy renesans. Najważniejszym składnikiem tranu są nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasze ciało nie potrafi samemu ich wytworzyć zatem muszą one być dostarczane wraz z pożywieniem. Tran ma tez sporo innych cennych składników. Jakie są zatem zalety tranu? Dzięki witaminom i kwasom tran pobudza regenerację wszystkich tkanek i działa przeciwzapalnie. Reguluje on tez gospodarkę tłuszczowa naszego organizmu. Ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz skutecznie obniża poziom trójglicerydów we krwi. Zauważono tez jego delikatny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego. Tran pic mogą niemal wszyscy, poczynając od kobiet w ciąży a kończąc na małych dzieciach. Zalecany jest on przede wszystkim w okresach intensywnego wzrostu oraz ludziom chorym w okresie rekonwalescencji. Można go też przyjmować gdy jesteśmy zapracowani i zestresowani. Nie zaleca się spożywania tranu w okresie dużego nasłonecznienia, istnieje bowiem ryzyko pojawienia się przebarwień.