786426Alergia tego typu rozwija się, kiedy nie do końca strawiony pokarm trafia do krwiobiegu. Takie substancje są traktowane przez nasz układ immunologiczny, jako ciała obce.

Dla wspomnianego typu III charakterystyczna jest spóźniona reakcja organizmu nawet do 70 godzin po jedzeniu. Dlaczego tak się dzieje? Nasze jelito cienkie trawi i wchłania składniki pokarmowe. Ale jest to też największy narząd naszego układu odpornościowego i największy narząd wewnątrzwydzielniczy. Właściwości odpornościowe są potrzebne, bo wrz z pokarmami każdego dnia pochłaniamy bakterie i inne groźne związki. Jelito neutralizuje zagrożenie i chroni nas przed drobnoustrojami. Ale czasem dochodzi do większej przepuszczalności jelita cienkiego, może to powodować stres, przyjmowanie leków, antybiotyków oraz częste infekcje. Dlatego do krwi mogą przenikać nie tylko niezbędne substancje, ale także te szkodliwe. Większość chorych nie zdaje sobie sprawy ze dolegliwości są wynikiem alergii an określone pokarmy. Jeśli po zjedzeniu jakiegoś produktu puchniemy, drętwieje nam język lub pojawia się biegunka to łatwo wyeliminować sprawce kłopotów. Ale jeśli reakcja jest oddalona w czasie to już jest znacznie trafniej. Zjadanie niewłaściwych pokarmów może powodować ciągłe zmęczenie, ból kości i stawów, migreny oraz zmiany skórne. U osób z podejrzeniem alergii pokarmowej typu III wykonuje się specjale testy z udziałem 300 cząstek występujących w pokarmach.