dla-zdrowiaPokrzywa to chwast, ale przecież to też zioło. Sprawdzi się nie tylko, jako lek, ale też, jako kosmetyk. Na całym świecie jest jej ponad sto gatunków, przy czym w naszym kraju trzy. Konopiolistna to najrzadsza odmiana, znajduje się przede wszystkim w parkach. Ma parzydełka tylko na kwiatostanach. Powszechniejsza jest pokrzywa zwyczajna, może ona osiągnąć nawet dwa metry, oraz żegawka, która rośnie do wyrskości 0, 5 metra.

Maja one sporo zalet, a szczególnie ich liście. Znajduje się w nich dużo chlorofilu, witamina A, B, C, K, flawonoidów, karotenoidów oraz soli mineralnych. Jest to też prawdziwa kopalnia mikroelementów. Pamiętajmy by pokrzywę ścinać nożyczkami i w rękawiczkach by uniknąć niemiłych oparzeń. Straci ona swe parzące dolegliwości, gdy polejemy ją wrzątkiem lub posiekamy. Najcenniejsze dla naszego zdrowia są młodziutkie listki, wyciska się z nich sok lub dodaje do sałatek. Ziele to można też ususzyć by dodać je potem do herbatki. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i antybiotyczne. Sprawdzi się też na zmiany łuszczycowe i suchy łupież. Aby przygotować sok bierzemy garść liści i płuczemy przegotowaną wodą. Potem przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Sok taki łagodzi przede wszystkim infekcje.